e-ogrodnicy, stacjonarny i internetowy sklep ogrodniczy

Nie masz konta w Naszym sklepie ? Zarejestruj się

menu search

Katalog

  • Anyż, Biedrzeniec (Pimpinella anisum) - 1 g

    Anyż, Biedrzeniec (Pimpinella anisum) - 1 g

    Suszone nasiona o charakterystycznym zapachu wykorzystuje się do wypieku ciast, wytwarzania napojów alkoholowych. Herbata lub napar z nasion są skutecznym środkiem na kaszel i niedomagania żołądka.

    Producent: W. Legutko

    2,00 zł

  • Anyż, Biedrzeniec (Pimpinella anisum) - 1 g

    Anyż, Biedrzeniec (Pimpinella anisum) - 1 g

    Roślina jednoroczna. Surowcem są owoce, które znajdują zastosowanie w kuchni jako przyprawa do ciast, pierników, słodyczy, kompotów, słodkich potraw z ryżu i owoców. Można go dodawać do potraw z kapusty i marchwi. Służy do aromatyzowania likierów i wódek. Działa leczniczo jako środek wykrztuśny, przeciwbakteryjny, mlekopędny i rozkurczowy. Pobudza wydzielanie soku żołądkowego, ułatwia trawienie i znosi kolki.

    Producent: Plantico

    2,30 zł

  • Arcydzięgiel litwor (Archangelica officinalis) - 0,5 g

    Arcydzięgiel litwor (Archangelica officinalis) - 0,5 g

    Roślina dwuletnia. Surowcem są kłącza i korzenie o silnym aromatycznym zapachu oraz smaku początkowo słodkawym, później paląco-gorzkim. Są używane w lecznictwie przy zaburzeniach trawiennych i nieżytach jelit. Olejek stosuje się w przemyśle spożywczym i perfumeryjnym. Surowcem o mniejszym znaczeniu są nasiona i ogonki liściowe, które smażone w cukrze zastępują konfiturę i są ozdobą do tortów i ciast.

    Producent: Plantico

    2,30 zł

  • Bazylia cynamonowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Bazylia cynamonowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Roślina jednoroczna, przyprawowa, o aromatycznych liściach o oryginalnym, cynamonowym zapachu. Liście mogą być spożywane w stanie świeżym lub suszone. Używane są do sałatek, sosów, sera, potraw z mięsa i warzyw. Reguluje trawienie. Stosowana również jako lek przeciw biegunce, zaparciom, zapaleniu pęcherza moczowego. Bazylię można wysiewać w marcu/kwietniu do skrzynek lub uprawiać z siewu wprost do gruntu w połowie maja.

    Producent: Plantico

    2,70 zł

  • Bazylia cytrynowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Bazylia cytrynowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Posiada liście o cytrynowym aromacie, które dodaje się do sałatek, sosów, twarogu. Świetnie nadaje się do dań z ryb i owoców morza, a także do zapiekanek. Żucie liści bazylii cytrynowej odświeża oddech. W doniczkach może być uprawiana przez cały rok.

    Producent: Plantico

    2,70 zł

  • Bazylia cytrynowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Bazylia cytrynowa (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Roślina jednoroczna, wys. ok. 35 cm, liście o cytrynowym aromacie. Świeże liście doskonale sprawdzają się jako dodatek do kuchni azjatyckiej, w szczególności do dań z ryb i z owoców morza. Można je także stosować do deserów i aromatyzowania napojów. Suszone dodawać w niewielkich ilościach ze względu na silny aromat do twarogu, sosów, pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs i ryb.

    Producent: W. Legutko

    2,80 zł

  • Bazylia czerwona (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Bazylia czerwona (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Roślina jednoroczna, o długim okresie wegetacji. Surowcem jest ziele i liść. Zawiera m.in. magnez, cynk, żelazo, miedź, kobalt. Stosowana w kuchni jako dodatek do drobiu, ryb, sosów, majonezu, kwaszonych ogórków, pizzy, sałatek, baraniny i wieprzowiny. Jest składnikiem pieprzu ziołowego i przyprawy do piernika.

    Producent: Plantico

    2,20 zł

  • Bazylia mieszanka (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Bazylia mieszanka (Ocimum basilicum) - 0,5 g

    Odpowiednio skomponowana mieszanka kilku odmian bazylii: zielonej, czerwonej, drobnolistnej gwarantująca możliwość doboru kolorów, kształtów liści do potraw. Rośliny jednoroczne, przyprawowe, lecznicze. Mogą być używane jako dodatek do kanapek, sałatek, sosów, białego sera, potraw z mięs i warzyw. Nadaje się do uprawy w doniczkach i skrzynkach na balkonach, tarasach i parapecie w domu.

    Producent: Plantico

    2,80 zł

  • Bazylia sałatowa (Ocimum basilicum) - 1 g

    Bazylia sałatowa (Ocimum basilicum) - 1 g

    Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym lub suszonym. Aromatyczne liście typu sałatowego wyróżniają ten typ bazylii.

    Producent: Plantico

    2,70 zł

  • Bazylia święta (Ocimum sanctum) - 0,5 g

    Bazylia święta (Ocimum sanctum) - 0,5 g

    Roślina wieloletnia, wysokości 30-40cm, z fioletowymi pachnącymi kwiatami. Świeże liście mają szerokie zastosowanie w kuchni jako dodatek do sałatek, serów, ryb i sosów. Bazylia święta jest przydatna w lecznictwie, jako zioło działające rozkurczowo, przeciwbakteryjnie, przeciwbólowo i obniżające poziom cholesterolu we krwi.

    Producent: W. Legutko

    3,10 zł

  • Bazylia właściwa (Ocimum basilicum) - 1 g

    Bazylia właściwa (Ocimum basilicum) - 1 g

    Roślina jednoroczna, przyprawowa, lecznicza, o aromatycznych liściach spożywanych w stanie świeżym lub suszonym. Zawiera m.in. sole mineralne i witaminy.

    Producent: Plantico

    2,30 zł

  • Bylica piołun (Artemisia absinthium) - 0,5 g

    Bylica piołun (Artemisia absinthium) - 0,5 g

    Bylina o szaro-zielonych drobnych liściach o bardzo delikatnym aromacie i gorzkim smaku; wykorzystywane przeciw szkodnikom oraz jako stymulator apetytu i trawienia. Roślina o właściwościach aromatycznych, moczopędnych, o działaniu przeciwzapalnym, wpływająca wzmacniająco na wątrobę.

    Producent: Polan

    2,40 zł

  • Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) - 1 g

    Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) - 1 g

    Roślina jednoroczna o wzniesionej, rozgałęzionej łodydze, wysokości 30-40 cm. Liście drobne, całobrzegie, ciemno-zielone. Kwiaty drobne ,białe lub liliowe. Surowcem jest naziemna część rośliny wydzielająca po roztarciu intensywny zapach. Polecany jest jako przyprawa do mięs, potraw z grochu i fasoli. Posiada właściwości dietetyczne, jako środek pobudzający trawienie i przeciwdziałający wzdęciom.

    Producent: Plantico

    2,20 zł

  • Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) - 1 g

    Cząber ogrodowy (Satureja hortensis) - 1 g

    Roślina jednoroczna. Jako przyprawę można użyć całą część nadziemną rośliny. Na początku kwitnienia ścina się całe rośliny i suszy w przewiewnym miejscu. Cząber jest doskonałym dodatkiem do potraw z ryb, mięsa, fasoli, zup oraz sosów. Nadaje im specyficznego smaku, ułatwia trawienie i pobudza apetyt. Doskonała przyprawa do kiszenia ogórków i kapusty.

    Producent: W. Legutko

    2,10 zł

  • Estragon (Artemisia dracunculus) - 0,05 g

    Estragon (Artemisia dracunculus) - 0,05 g

    Roślina wieloletnia. Wysokość około 120 cm. W celu zabezpieczenia przed połamaniem, konieczne stosowanie podpór. Świeży albo suszony dodaje się do baraniny, drobiu, podrobów, sosów i jajek. Może też być użyty do kwaszenia ogórków.

    Producent: Plantico

    2,20 zł

  • Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) - 0,2 g

    Hyzop lekarski (Hyssopus officinalis) - 0,2 g

    Roślina wieloletnia - bylina. Surowcem jest ziele zebrane w czasie kwitnienia, dwa razy w okresie wegetacji. Zapobiega nadmiernemu poceniu się, działa wzmacniająco i bakteriobójczo. Przyspiesza trawienie i pobudza apetyt. Jest używany w kuchni dietetycznej, jako dodatek do pieczeni, jaj faszerowanych, kiełbas, zrazów, zupy fasolowej i ziemniaczanej oraz marynat.

    Producent: Plantico

    2,30 zł

  • Japońska mieszanka ziół - 5 g

    Japońska mieszanka ziół - 5 g

    Specjalnie dobrane odmiany ziół pochądzących z Dalekiego Wschodu o delikatnych albo fryzowanych, karbowanych liściach. Zastosowanie: Nadaje pikanterii daniom smażonym i sałatkom, ponadto w czasie wzrostu zdobiąc ogrodowe grządki.

    Producent: Vilmorin

    3,30 zł

  • Karczoch GROS VERT DE LAON (Cynara scolymus) - 1 g

    Karczoch GROS VERT DE LAON (Cynara scolymus) - 1 g

    Okazała, bardzo dekoracyjna, podobna do ostu roślina wieloletnia mająca zastosowanie jako warzywo, roślina ozdobna i zioło. Grube listki okrywowe spożywa się po ugotowaniu, podobnie jak szparagi.

    Producent: W. Legutko

    2,40 zł

  • Kminek zwyczajny (Carum officinalis) - 3 g

    Kminek zwyczajny (Carum officinalis) - 3 g

    Roślina jednoroczna lub dwuletnia. Wymaga gleby żyznej, wilgotnej, starannie uprawionej. Stanowisko słoneczne. Owoce kminku są popularną przyprawą do pieczeni, potraw z kapusty, serów, twarogów,wędlin, sosów, zup, sałatek, past,pieczywa, kiszonej kapusty oraz surówek.

    Producent: Plantico

    2,20 zł

  • Kolendra siewna (Coriandrum sativum) - 3 g

    Kolendra siewna (Coriandrum sativum) - 3 g

    Rośliny zakwitają w czerwcu. Używane są jako przyprawa do pieczonego mięsa wieprzowego, wędlin, pasztetów, sosów oraz do ciast. Wyciąg z kolendry ze spirytusem lub napar jest pomocny przy chorobach przewodu pokarmowego. Wzmaga apetyt.

    Producent: W. Legutko

    2,20 zł